Субота, 14.06.2025, 04:01Вітаю Вас Гість | RSS
КОНОТОПСЬКА ЗОШ І - ІІІ СТУПЕНІВ №5
Меню сайту
Погода
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 254
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Інформація про вітаміни


Вітаміни приймають участь в обміні білків, жирів, вуглеводів безпосередньо або входять до складу складних ферментативних систем, які прискорюють біохімічні реакції, а тому вміст їх в продуктах харчування повинен бути обов’язковим.

Відгадайте про які вітаміни йде мова:

1.Його називають вітаміном зору –

2.Він захищає нервову систему від перевтоми –

3.Сприяє травленню і засвоєнню їжі, при його нестачі починається запалення слизових оболонок очей, губ, розлагоджується робота нервової системи –

4.Підвищує опірність організму інфекційним захворюванням –

5. Запобігає рахіту –

6. Прискорює кровотік, нормалізує знижену секретарну функцію шлунка –

7. Його нестача в організмі призводить до руйнування еритроцитів -

8. При його нестачі в організмі розвивається злоякісне малокрівя –

9. Прискорює згортання крові, стимулює відновлення тканин –

10. Нестача цього вітаміну приводить до основних хвороб.

Вірні відповіді:

1 – А  

2 – В1

3 – В2

4 – С

5 – Д

6 – РР

7 – Е

8 – В12

9 – К

10 – В6

Продукти харчування, що містять вітаміни:

А(вітамін росту) – червоний перець,  кропива, абрикоси, печінка, жовток яйця, молоко.

В1(тіамін) – чорний хліб, вівсяні крупи, яєчні жовтки, печінка.

В2(рибофловін) – риба, печінка, молоко, гречана крупа.

С(аскорбінова кислота) – чорна смородина, лимон, шипшина.

Д(кальцеферол) – рибячий жир, яєчний жовток, молоко.

РР – нікотинова кислота, синтезується в рослинах, у мікроорганізмах.

Е(токоферол) – рослинні олії.

В12(кобаломін, ціанкобаломін) – м’ясо, риба, молоко, яєчний жовток, печінка.

К(філокінон) – синтезується лише у здоровій печінці та кишечнику. Шпинат, капуста, салат, кропива, грицики, деревій.

В6(піридоксин) – рисові висівки, зародки пшениці, нирки.
Форма входу