Вітаміни приймають участь в обміні білків, жирів, вуглеводів безпосередньо або входять до складу складних ферментативних систем, які прискорюють біохімічні реакції, а тому вміст їх в продуктах харчування повинен бути обов’язковим.
Відгадайте про які вітаміни йде мова:
1.Його називають вітаміном зору –
2.Він захищає нервову систему від перевтоми –
3.Сприяє травленню і засвоєнню їжі, при його нестачі починається запалення слизових оболонок очей, губ, розлагоджується робота нервової системи –
4.Підвищує опірність організму інфекційним захворюванням –
5. Запобігає рахіту –
6. Прискорює кровотік, нормалізує знижену секретарну функцію шлунка –
7. Його нестача в організмі призводить до руйнування еритроцитів -
8. При його нестачі в організмі розвивається злоякісне малокрів’я –
9. Прискорює згортання крові, стимулює відновлення тканин –
10. Нестача цього вітаміну приводить до основних хвороб.
Вірні відповіді:
1 – А
2 – В1
3 – В2
4 – С
5 – Д
6 – РР
7 – Е
8 – В12
9 – К
10 – В6
Продукти харчування, що містять вітаміни:
А(вітамін росту) – червоний перець, кропива, абрикоси, печінка, жовток яйця, молоко.
В1(тіамін) – чорний хліб, вівсяні крупи, яєчні жовтки, печінка.
В2(рибофловін) – риба, печінка, молоко, гречана крупа.
С(аскорбінова кислота) – чорна смородина, лимон, шипшина.
Д(кальцеферол) – риб’ячий жир, яєчний жовток, молоко.
РР – нікотинова кислота, синтезується в рослинах, у мікроорганізмах.
Е(токоферол) – рослинні олії.
В12(кобаломін, ціанкобаломін) – м’ясо, риба, молоко, яєчний жовток, печінка.
К(філокінон) – синтезується лише у здоровій печінці та кишечнику. Шпинат, капуста, салат, кропива, грицики, деревій.
В6(піридоксин) – рисові висівки, зародки пшениці, нирки.